Sunday, October 18, 2009

TeSiS oH TesiS.....

Minggu ne baru bak mula sambung buat tesis yg tajuknya "ponteng" yg saya buat kat sekolah lama saya (SMKTP).....peningnya nak key in data kt spss....
lg pening bila nak analisis data, sebab tak tahu nak analisis ape....hehe....
tapi faiz ngn chik tolong, harap2 setle...cuma nak kepastian saya tanya dr. Jazimin esok....

lusa dah mula viva dapatan kajian, takutnya.....tapi, harap2 semuanya berjalan lancar..InsyaAllah.....
kalau esok dr. jaz dah puas hati, bolehla teruskan ke bab 4 dan 5...kalau tak, kenala menuntut ilmu semula ngan faiz untuk analisis data tu...huhu

ermmm...tak sabarnya nak siapkan tesis ne...
Ya Allah...permudahkan segala urusanku dan rakan-rakanku yang lain....Amin.....

KeNangaN PaLinG sEdiH Sem 7

Hari khamis 15.10.09, saya sedih sangat2 sebab asgmnt yg group kami buat lect xnak terima....Dia kata dia leh failkan ktorang punya program sb paper work xsetle...
sakit hati betol ngn ahli kumpulan yg di bagi tanggungjawab tu....
dah la tak ambil tahu langsung pasal report, nak minta bahagian masing2 pun susah...
Kalau ada masalah bukan nak cakap, simpan je paper work tu kat rumah, lepas tu kata balik kampung bercuti.....tak tahulah kalau ada orang lain yang boleh sabar bila berdepan dengan situasi tu...

Pengarah program lagilah, bila tanya pasal paper work, dia kata tak tahu & tak penting pun....bila coll masa tu, dia kata dia pergi beraya.....iskh3....
sabar2 saya kena sound jugakla kan....

masa hantar report, sorang pon tak ambil tahu, so, saya ngn gya kenala berdepan ngn lect, terangkan kat dia kenapa paper work kitorang xsetle....tapi, dengar dia cakap memang tak boleh tahan...pe lagi...sya nangisla kan...sebab program yg kita betol2 nak buat tapi sebab orang lain 1 group kena kesannya....

sampai nak tido pon saya masih tak boleh lupa apa lect sya cakap...huhu....tapi sekarang dah ok sket kot, sebab mungkin nak jumpa lect lagi sekali & minta pertimbangan dr dia...sebab banyak markah kami hilang kat asgmt tu..
tapi, yg pastinya...kami bertiga takkan buat sama2 ngan 4 org lg ahli tu.....SERIK!!!

Friday, October 16, 2009

DeMaM vs BatUk......

Dah seminggu rasanya batuk ne tak lega2....Nasibla demam 3 are je dah baik...
Demam rindu ngn mak kot...hehe...takdelah..demam sb cuaca rasanya....
berujan berpanas kat sini...klu dah merempit ngn kema, hujan pun kitorag redah jek..
tapi, batuk ne degil sket, xnak kurang2....
nak makan ubat???ermmm......susahla sket....saya mmg tak suka langsung makan ubat..
abang pun dah naik pening ngn perangai adik dia ne yg degil tak nak makan ubat...hehe
sape2 yg rapat ngn saya mmg tau, tu lah salah satu perangai saya dari kecik sampai sekarang.....
klu kat umah mesti mak dah belahkan panadol tu jd 2 bhgian..biar kecik, senang nak telan...hehe..tapi xjalan gak taktik 2....

tapi, boleh ke demam jangkit dr monitor je...ekeke...
bukan ape, cik nizam yg selalu dok chating ngn sya tu, tetiba lak demam, batuk2 gak...
xpela....harap2 batuk ne sembuh sendiri ngn cepat....ssh nak tido..huhu....
so, sape2 ade ubat yg xpahit tu, blehla pujuk sy spaya makan ubat lain kali...:)

Wednesday, October 7, 2009

AkHirNya...hehe

hari ne sy rasa mcm nak cerita pasal pertemuan yg tak diduga...chewah...hehe
sebenarnya just nak story pasal sy xsangka sy leh jmpa ngn org yg bnama cik nizam..
kami da knal dalam internet ne dr sy sem 3 lg..tp tak pernah pn jmpa...
tak sangka, masa cuti sem lepas leh jmpa...
masa mula2 jmpa segan tahap gaban...huhu...
g klakar, ingtkan cik nizam ngh dating, tp upa2nya tak...dia makan piza ngn mber dia jek...
nak tau cane sy leh kenal dia dr jauh masa nk jumpa 2..ermm....topi dialah...
da selalu nmpak pic dia pakai topi 2, xkan xkenal g kot...hehe..
rasa2nya ktorg jmpa 2, 2 hari slpas bday dia,sy igt sb syla org yg paling lmbt wish kt cik nizam taun ne...hehe...sory la ek cik nizam....
sampai sini dulu, ne tau mlm2 sket rasa nk update g...:)

LamAnya tak uPdate....

Salam....lama tol sy x update blog ne...
bukan xde msa tp sbnarnya malas..hehe.. InsyaAllah..esok lusa sy update
wlupun cite2 nya da agak lama...
sehari dua ne, rasa free sket sb asngment sume da siap, tgal tesis je g ne...
soal slidik xdpt g...isau2..
k.la...sampai sini dulu, esok2 ke bru de mood nk update g..:)

Thursday, July 16, 2009

Sem 7..Sem Baru.....Cerita Baru...

14hb Julai 2009 memang saat yg paling mendebarkan,menakutkan....
apa taknya, kena present viva proposal...present depan 140 orang dah 1 hal, ada lect penilai lagi....takut sangat2 dapat soalan yg tak dijangka...
tapi..Alhamdulillah....proposal saya diterima cuma banyak lg yg perlu diperbaiki...
tajuk saya memang sanagt ringkas & mungkin biasa dibuat..tapi pada saya biarlah senang asalkan saya faham apa yg saya nak kaji & dapat belajar sesuatu drpada kajian tersebut....InsyaAllah...
tapi, tu baru satu permulaan, lepas ne banyak lagi yg perlu saya hadapi n teruskan sampailah proposal tu diiktiraf jd sebuah tesis...
semoga saya dapat hadapi cabaran ne dengan tabah n cuba buat yg terbaik utk diri saya.....InsyaAllah.....

4 sekawan.....RoS, MaZ, Pp & Az.....

Kawan2 yg sentiasa drindui.....

Cuti-cuti.....di Kampung..:)

Salam.....ermm..dah lama tak post citer terbaru kat blog ne...
cuti 2 bulan saya dok rumah je...buatla keje apa-apa yg patut.
Sepanjang cuti paling seronok bila dapat jumpa dengan member2 lama yg dah lama lost contact....
yg paling best bila 4 serangkai dapat keluar sama2 n cerita semua apa yg terbaru
dalam hidup masing-masing.....
dah banyak yg berubah tapi yg paling penting nilai persahabatan tak kan berubah sampai bila2....InsyaAllah.....
ne la antara gmbar2 kami...

Monday, May 4, 2009

Thursday, April 30, 2009

exam...exam....exam......

Skarang ni, bru 3 paper yg da abis...ade lgi 3 paper....
xsukanya exam....asyik exam je kan...
tapi saya exam ke x exam mcam sama je....suka stdy last2 minute...
ngh stdy leh main game, chating, baca paper.....iskh3....
tapi saya dah biasa dgan cara tu, memang xboleh duduk diam2 stdy....
masa exam pon boleh g keluar jalan2....
hari tu, saya g hot spring.....bestnyer...
macam dah habis exam je kan....
xsabarnya nak habis lepas tu, nak balik kg...cuti 2 bln...
nak buat pe ek agak2 cuti 2....
macam nak keje....tapi tengok dulula.....
ape-ape pun, exam tetap exam....stdy jgan tensen2....
n paling penting....
HADAPI DENGAN SENYUMAN......:)

Wednesday, April 8, 2009

KeM KaUnSeLinG KeL0mPok di HaY ReSoRt...

3,4 & 5 April lepas, saya g Hay Resort kt Sabak Bernam sb ada kem kaunseling kelompok...masa nak pergi tu, mcm2 saya fikir sb takut nak buat sesi, rasa tak yakin...dalam prjalanan nak ke sana, sakit badan ni gara-gara dok belakang sekali..
macam naik kuda....
masa dah sampai sana...tak ada masa rehat..lepas bersiap-siap, terus marathon buat sesi...
saya jadi kaunselor yg ketiga...malam tu jugak kena...memang takut...seram....
tapi bila dah lepas Alhamdulillah...lega...semuanya ok..ni semua sb kerjasama ahlu kumpulan & tunjuk ajar dari Pn. Pau Kee...Thanks a lot...
esoknya pulak...terus marathon lg buat 7 sesi...huhu...memang letih tapi best sb boleh kongsi pengalaman & idea macam mana nak selesaikan sesuatu masalah tu...
malam pulak ada malam kebudayaan, sempoi betul budak2 kaunseling ni..semuanya tunjuk bakat...memang best sb hilang tension bila dapat tengok diorang berlakon, menyanyi & berlawak....de 14 kumpulan buat persembahan malam tu
kumpulan saya pun berlakon jugak...memang lawak..dah la tak praktis betul-betul..
naik pentas main berlakon je...dah la dapat turn yg paling last, pkul 1 baru naik pentas...dah ngantuk dah semuanya...
tapi tak sangka kumpulan saya yg menang pada malam tu....bangga gak kitorang...hehe
ahad pagi ada sukaneka, saya masuk semua game tapi semua xmenang, tapi yg penting saya enjoy & happy...
best bila dapat berumpul & buat aktiviti ramai-ramai macam ni....bukan senang nak kumpulkan kami yg seramai 140 orang ni..
apa-apa pun, kenangan masa kat Hay Resort saya tak kan lupakan...

Friday, March 27, 2009

Minggu kritikal.....

Assalamualaikum....dah lama rasanya xupdate blog ni...tak tau nak cerita apa..
cuma minggu ni rasa macam tension sgt sb pikir pasal proposal,
transkrip,kem kelompok.....
kalau ikut rasa semua malas buat, tapi kena juga hadapi & buat...
bak kata pepatah....biar susah dulu senang kemudian....
bila dah sibuk macam ni hilang sikit rasa rindu kat kampung....
tapi ada jugak masa-masa rasa nak balik je sebab dah tension sangat...
tension2 sempat jugak saya jalan-jalan kat KL...
xbuat apa-apa pun..just jalan-jalan....
best gak...hehe....

Monday, March 9, 2009

AdiK-aDik KaK RoS.....(Generasi Berkepimpinan Penyuluh Kecemerlangan Insan)

Alhamdulillah.....program saya dah pun selesai, 3 hari 2 malam yg sangat best, seronok,takut,dan puas hati...saya cuma nak cerita pasal adik-adik yang join program ne dulu, pasal pengisian program ne maybe 2,3 hari lagi...sy xde gambar so tak sronok nak cerita kan..
sy jadi fasi utk kump.10, diorg bg nma kt kumpln 2 "SAHABAT SEJATI"..diorang mmg sporting, best n baik..kelakar pun ye...2 yg b sya rapat n sayang dengan diorang semua...baru balik tapi dah pun rasa rindu...
Nuuh, Firdaus,Hafizul,Akmal,Zainol,Hakim,Husaini,Zikri & Alan...nasibla korang dapat akak fasi yg kecoh mcm kak Ros ne...hehe...
korang memang adik2 akak...maaf,klu akak ada buat salah ngan korang sepanjang program...tapi adik- adik lain pun akak sayang...korang memang best, sanggup lambat makan sebab tolong akak serve makanan...
tapi kdg2 adik2 ne tlg sb nak bintang je...hehe,maklumler..."Kak Ros bintang"...
msing2 mnta bntang...kesian..klu bleh semua akak nak bagi tapi xboleh....kat sini adela 2,3 gambar yang saya ada ngan "SAHABAT SEJATI" & adik2 yg lain...gambar yang lain coming soon saya upload...tunggu......

Thursday, March 5, 2009

Kampung & Program....

ermm..minggu lepas saya balik kmpung..rindu sgat2 ngn family....
walaupun balik kejap tapi..rsa seronok sebab hilang sket tension sya...
dapat jumpa mak,family n dapat jumpa dak kecik yg suka bt sya geram....hehe
bila balik kolej sy da bleh fokus pada stdy n yg paling penting buat persediaan untuk program...
walaupun busy sket ngn program, asgmnent yg kna hantar, tapi rase seronok gak sbb..
mybe ne yang dikatakan cabaran masa stdy...bila bz xdela msa rsa nak bosan2...
minggu ne kami pya prgram berjalan, harap2 ia satu pengalaman mnyeronokkan & manis..
n yg paling pnting saya dapat sesuatu yg baru....

Thursday, February 26, 2009

Minggu yang memeningkan...

Minggu yang pening???ermm....ye kot..saya rasa macam-macam nak fikir..
asgment yg bnyak...tensen...lg 1 saya rasa dah rindu sgat2 kt family kt kampung..
paling pening bila fikir tentang prgram kami yg belum tentu jadinya minggu depan.
Kami dah cukup ready da bersemangat nak buat minggu ne..tapi..rezeki kami takde..so.kena tunda lagi..huhu...
harap-harap lepas ne Allah permudahkan semua perancangan yang kami buat...
InsyaAllah....nanti kalu ada perkembangan saya post the latest ek...

Saturday, February 7, 2009

SenYum.....

Ermm….dah lama rasanya tak update blog sy ni. Saya sebenarnya masih lg belajar mcm mana nak cantikkan blog sy yg paling simple kalau nak bandingkan dgn kawan-kawan yg lain.
So hari ni, saya nak kongsi tentang senyuman…Pada saya senyuman tu boleh hilangkan sikit masalah yg kita hadapi kalau tengah tension…Sebenarnya banyak bentuk senyuman yang boleh kita berikan pada rakan-rakan kita... Tapi AWAS tak semua senyuman yang kita boleh berikan kepada mereka...So Let's Check Out...

SenYuM DenGaN GemBiRa...

time ni mesti kita dapat apa yg kita nak atau kita dapat something yg boleh puaskan hati kita ....time nilah kita hAPPy sangAt..so berikan senyuman yang paling manis pada rakan AnDA atau pada siapa-siapa je yg anda jumpa k….

SenYuMan KegemBiRaAn...

SenyUm tapi Malu....

senyuman ni kita berikan biasanya nak Cover Line or dapat PUjiAN dari rakan ..so paparkan lah senyum tersebut......jangan over sudah.....

SenYum SiPu.....(maLu-Malu)....

SenYumaN menGaDa-NgaDa...

senyuman ini perlu anda berikan pada MUsuh-mUSuh anda...bagi untuk menambahkan saham pahala ( kena umpat) anda dan untuk menarik perhatian sekeliling......hmmm.....tapi pada saya tak perlu nak buat senyum macam ne pada orang…sebab silap hari bulan orang naik menyampah pulak pada kita..naya je kan…Saya tak tau nak bagi contoh senyuman ni..tp saya letak gak la gambar ni, kalau xsesuai maaf la ek…huhu….

mengada-ngada ke ne???ermmm....

Sunday, February 1, 2009

Kenangan di Putrajaya...



Minggu lepas cuti raya cina, saya balik awal.....tapi masa on the way nak balik, saya dan kawan-kawan sempat lg g jlan-jlan kat putrajaya tu....Memang seronok, maklum ler first time g sna malam2..hehe
nak upload gamba tp lom dpt g dr member..so...kena tgu la ek..

Wednesday, January 21, 2009

Tuesday, January 20, 2009

Salam perkenalan......

Roszila Ramli nama diberi. Saya lebih dikenali dengan panggilan nama Ros atau Ila. Saya berasal dari Pt. Belemam,Tongkang Pechah, Batu Pahat. Saya sudah pun berusia 23 tahun. Kalau nak tau tarikh lahir saya, satu dunia sambut pada tiap-tiap tahun. Bangga juga saya...hehe...
Saya hanya mempunyai seorang abang yang sudah berkahwin. Anak bongsu dan boleh dikatakan manja juga saya ni. Saya hanya mempunyai ibu kerana bapa saya telah meninggal dunia ketika baru sebulan saya menjejakkan kaki di sini iaitu pada 17hb. Ogos 2006.
Saya bersekolah di Sek.Keb.Bukit Rahmat dari darjah 1 hingga 6. Kemudian meneruskan persekolahan dari Ting. 1 hingga 6 di Sek.Men. Keb. Tongkang Pechah. Selepas menamatkan tingkatan 6, saya telah berjaya melanjutkan pelajaran di Universiti Pendidikan Sultan Idris dan mengambil bidang Pend. Bimbingan dan Kaunseling. Kini, saya telah berada di sem 6 tahun ketiga pengajian.